EDITORIAL ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Τα Θέματα Λογοτεχνίας, το έγκριτο τετράμηνο περιοδικό θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας, με τη συμπλήρωση 19 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του, τιμήθηκε φέτος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Στα 55 τεύχη του έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.500 κείμενα –άρθρα, μελέτες και κριτικές– που αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα για τον μελετητή, τον φιλόλογο, τον φοιτητή και τον μαθητή αλλά και τον απλό αναγνώστη της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.
 
Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει αφιερώματα σε κλασικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς, όπως οι Οδυσσέας Ελύτης, Μιγκέλ Θερβάντες, Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καζαντζάκης, Φιοντόρ Ντοστογιέβσκη, Κωστής Παλαμάς, Παντελής Πρεβελάκης, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Άγγελος Σικελιανός, Λέων Τολστόι· αλλά και σε σύγχρονους, όπως οι Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιώργος Γαβαλάς, Γιώργος Γεωργούσης, Γιάννης Δάλλας, Αντώνης Δεκαβάλλες, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Γιάννης Κιουρτσάκης, Θανάσης Κωσταβάρας, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Χριστόφορος Μηλιώνης, Σωκράτης Σκαρτσής, Κώστας Στεργιόπουλος, Ανδρέας Φραγκιάς, Κυριάκος Χαραλαμπίδης.
 
Έχουν επίσης δημοσιευθεί κείμενα πολλών καταξιωμένων και αναγνωρισμένων, παλαιών και νέων, Ελλήνων και ξένων μελετητών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων και ποιητών. Μια ενδεικτική αναφορά στους συγγραφείς αλλά και στους συνεργάτες των Θεμάτων Λογοτεχνίας αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το εύρος και την ποιότητα της ύλης του περιοδικού. Ανάμεσά τους και οι Γκαλίνα Αλεξέγιεβα, Μάργκαρετ Αλεξίου, Στυλιανός Αλεξίου, Χρίστος Αλεξίου, Μάριο Βάρκα Γιόσα, Τ.Σ. Έλιοτ, Αλέξης Ζήρας, Σόνια Ιλίνσκαγια, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ντέιβιντ Κόνολι, Μ. Μεγακλής, Τατιάνα Μιχαήλοβα, Νικολάι Μπαχτίν, Σεργκέι Μπελόφ, Πήτερ Μπίεν, Σεργκέι Μποτσαρόφ, Βάλτερ Πούχνερ, Λουντμίλα Σαράσκινα, Γκύ Σονιέ, Λύντια Στεφάνου, Λουίς Γκαρθία Χαμπίνα.
 
Ενώ σήμερα, με το διαδίκτυο, λαμβάνει χώρα μια σημαντική αλλαγή στην έκδοση και στη διάθεση των επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων, στον διεθνή επιστημονικό χάρτη που δημιουργείται στον κυβερνοχώρο, με τις βιβλιογραφικές και κειμενικές βάσεις δεδομένων, η ελληνική παρουσία είναι πολύ περιορισμένη. Θεωρώντας ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή πραγματικότητα και στην παρούσα συγκυρία της κρίσης, η υπεράσπιση των ανθρωπιστικών σπουδών και, πιο ειδικά, της λογοτεχνίας αποτελεί μείζον διακύβευμα και θεωρώντας, επιπλέον, ότι το περιεχόμενο του περιοδικού, με την υψηλή ποιότητά του, δεν μπορεί παρά να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου αυτού, δημιουργήσαμε, μια πλούσια ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, η οποία καθιστά όλο το περιεχόμενο του περιοδικού άμεσα διαθέσιμο στο αναγνωστικό κοινό, με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης, και η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς με νέα άρθρα, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια τόσο στον ερευνητή όσο και στον αναγνώστη.
ΠΙΣΩ